OKUL TURNİKE SİSTEMİ - VELİYE SMS İLE BİLDİRİM

OKUL TURNİKE SİSTEMLERİ - GÜVENLİ OKUL GÜVENLİ EĞİTİM PROJESİ
OKULDA GÜVENLİK SORUNUNA YOL AÇAN ETKENLER NELERDİR ?

Ülkemiz açısından, genç nüfusun genel nüfusa oranının yüksek olması birçok ülkeye göre bir avantaj sağlamaktadır. Ülkemizde ki genç öğrenci sayısı, birçok ülkenin nüfusundan daha fazladır. Bu potansiyeli iyi değerlendirmek ve dünyanın gelişmiş ülkeleri ile rekabet edebilmek için öğrencilerimizin eğitimlerini en iyi ve en güvenli şekilde gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Eğitimin en iyi şekilde yapılabilmesi ve istenilen başarının gerçekleştirilebilmesi için en önemli faktörlerden birisi de okul güvenliğidir. Maslow’un motivasyon teorisine göre öğrenci, öğretmen, yönetici ve hatta velinin başarma ve kendini gerçekleştirme duygularının baskın hâle gelebilmesi için önce güvenlik ve emniyet ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Bunun için okullarda güvenlik sorunlarının fizikî, sağlık, davranış, okul çevresi, yasal uygulama ve kurallar açısından, problemsiz olması gerekmektedir. Okul çevresinde gerekli güvenlik tedbirlerin alınmaması ve okullarda turnike geçiş sistemlerin uygulanmaması halinde, "Öğrencilerimizin Zararlı Madde Kullanımı ve Şiddet Gibi Risklerden Korunması”, "Okullarda Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması” vb. genelgeler ve MEB ile İçişleri Bakanlığı arasında yapılan, "Okullarda Güvenli Ortamın Sağlanmasına Yönelik Koruyucu ve Önleyici Tedbirlerin Arttırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü” gibi okullardaki şiddet olaylarının önlenmesi sağlanamamaktadır. Hursoft Yazılım ile okullarda turnike geçiş sistemleri, biyometrik okuyucular (kart-parmak izi- yüz okuma- avuç içi okuma cihazları) ile birleştirilerek ve Hursoft Okul Devam Takip Programı ile "Güvenli Okul Modeli” geliştirilmiş ve uygulanması sağlanmıştır.

İnsan dünyaya geldikten sonra, daha ilk anda doğanın ve birçok varlığın belki de en zayıf, en güçsüzüdür; korunmaya, beslenmeye, bakılmaya, büyütülmeye muhtaçtır. İnsanın korunma, beslenme, bakılma ve yetiştirilme görevi, doğumundan başlayarak, önce aileye, daha sonra okula aittir. Okulların görevi, öğrencilerin sadece akademik başarılarını sağlamakla sınırlı değil, onların bir bütün olarak gelişimleriyle ilgili görevler de üstelenebilmektir. Bu görevlerden birisi de öğrencilere güvenli bir ortam hazırlamak ve onlara kendi sağlıklarını koruma bilincini verebilmektir. Bu durum okul yönetiminin görev alanına sağlık ve güvenlik boyutunu da katmıştır.

okul turnike sistemleri

Gençlerin içinde yaşadıkları toplumun sosyo-ekonomik özellikleri şiddete karışmalarını etkilemektedir. Şehirde yaşayan genç erkeklerin kırsal kesimde yaşayan hemcinslerine göre daha fazla şiddet olaylarına karıştıkları bilinen bir gerçektir. Gelir dağılımı da şiddetle yakından ilgilidir. Gelişmiş ülkelerde okul binalarının tasarımı, özel bir uzmanlık alanı olarak ele alınmış olmasına karşın Türkiye’de henüz bir uzmanlık alanı olarak gelişmemiştir. Bazı araştırmacılar okulların verimliliği, etkililiği, öğrencilerin başarısı ve gelişimi açısından güvenli ve düzenli bir öğrenme ortamının oluşturulmasını temel koşullardan biri olarak nitelendirmişlerdir. Buna örnek olarak Finlandiya’nın PISA sonuçları gösterilebilir. OECD’nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA 2006 sonuçlarına göre en başarılı ülke Finlandiya’dır. Bu projede 2000 yılından itibaren performansı sürekli artan Finlandiya proje temsilcisi Pekka ARINEN (2008) Finli öğrencilerin başarılarının 4 ana nedeninden birisinin "okulda güvenlik” olduğunu belirtmiştir. Kendini güvende hisseden öğrencilerin sınıf ortamında büyük bir sorgulama ve soru sorma özgürlüğü hissedebildiklerini, velilerin ise çocukları emin ellerde eğitim gördükleri için huzurlu olduklarını belirtmiştir. Bu nedenle okulların eğitimsel amaçlarında başarıya ulaşabilmesinde eğitimle ilgili şartların içinde Maslow’un motivasyon teorisinde belirttiği güvenlik ve emniyet ihtiyacının öğrenci, öğretmen, yönetici, veliler açısından karşılanması çok önemli bir faktördür. Maslow insan ihtiyaçlarını beş kategori altında incelemiştir:

1) Temel fizyolojik ihtiyaçlar (açlık, susuzluk, barınma, cinsellik ve diğer vücut ihtiyaçları),

2) Güvenlik ve emniyet ihtiyacı (Okullara turnike, kamera sistemi uygulanması),

3) Sosyal ihtiyaçlar (ait olma duygusu, sevgi, kabul görme ve arkadaşlık),

4) Saygı ihtiyaçları (kişinin kendine saygısı, özerklik, başarma, statü, şöhret) ve

5) Kendini gerçekleştirme ihtiyacı.

Tüm bu gerçeklerden yola çıkarak okullar güvenliği artırılmış eğitim ortamları haline dönüştürülmelidir. Bu amaçla ilk önce okullardaki güvenlik durumunun ortaya konması ve okul güvenliklerinin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi ve okullara kamera sistemleri, okul turnike geçiş kontrol sistemleri ve yangın alarm sistemleri kurularak okullarda güvenlik açığı kapatılmalıdır.

Okul güvenliği, çocuğun ya da diğer okul personelinin okula gitmek amacıyla evinden ayrılması anından başlayarak tekrar evine gelinceye kadar geçen tüm aşamaları içerir. Okul güvenliği mekan açısından ele alınırsa ;

1. Okul ile ev arasında güvenlik,

2. Okul içinde güvenlik,

3. Sınıfta güvenlik olmak üzere üç temel alandaki güvenliği kapsamaktadır.

Okul güvenliğinin sağlanması aşağıdaki sistemlerin kurulması ile gerçekleşebilir.

1. Turnike Geçiş Sistemlerinin Kurulması ve bir Yazılım ile Takip Edilmesi

2. Kamera Sistemlerinin Kurulması

3. Bariyer Sistemlerinin Kurulması

4. Yangın Alarm Sistemlerinin Kurulması

5. Duman dedektörlerinin Kurulması

OKUL TURNİKE GEÇİŞ SİSTEMLERİ

HURSOFT YAZILIM' IN OKUL TURNİKE SİSTEMLERİNDE GELİŞTİRDİĞİ YENİLİKLER NELERDİR?

Okullarda güvenlik sorunlarına yol açan etkenlere çözüm bulunması ve güvenli eğitim ortamının sağlanması, Hursoft Yazılımın "GÜVENLİ OKUL - GÜVENLİ EĞİTİM PROJESİ” nin hayata geçirmesi ile mümkün olacaktır.. Okullara turnike geçiş sistemlerinin kurulması, turnikelerin biyometrik okuyucular (kart - parmak izi – avuç içi okuma – yüz okuma – barkod okuyucu – qrkod okuyucu cihazları) ile birleşmesi, Hursoft Okul Öğrenci devam takip programı ile de anlık olarak takip edilerek, Velilerin Hursoft Okul-Bio Cep telefonu mobil uygulama ile öğrencilerin turnikelerden giriş ve çıkışlarının anlık izlemesi ile okullarda turnike geçiş sistemleri kurulması en doğru çözümdür. Genellikle üniversitelerde, devlet ve özel okullarında görmeye alıştığımız okul turnike sistemleri artık bir ihtiyaç haline gelerek tüm okullarda uygulanmaya başlanmıştır. Öğrencilerin okul içinde olup olamadıkları bu sistemler üzerinden takip edilerek öğrencilerin devamsızlık takibi de kolaylaşmıştır. Böylelikle okul yönetiminin de iş yükünde hafifletmiş olur. Okul turnike sistemleri, okulların giriş kapılarında uygulanacağı gibi okul içerisinde de çeşitli şekillerde kullanılabilir. Hursoft Yazılımın 2019 yılında geliştirmiş olduğu OkulBio cep telefonu mobil uygulaması ile velilerin öğrencilerin turnikeden kaçta girdiğini – kaçta çıktığını, kaç dakika geç girdiğini yada erken çıktığını an ve an cep telefonu mobil uygulamasından takip ederek anlık olarak bildirim ve sms alarak takip etmesi sistemdeki bir diğer yenilik öğrenci takibini kolaylaştırmıştır.

1. HURSOFT OKUL TURNİKE SİSTEMLERİNDE GELİŞTİRDİĞİMİZ YENİLİKLER :

2019 – 2020 yılı itibari ile Hursoft Yazılım "GÜVENLİ OKUL GÜVENLİ EĞİTİM PROJESİ” adı altında turnike üzerine kart – parmak – avuç içi okuma – yüz okuma -barkod okuma – qrkod okuma cihazı montajlayarak okullarda Milli Eğitim Bakanlığından aldığı izin ile belirlenen pilot okullarda örnek proje uygulamalarına başlamıştır. Hursoft Yazılımın geliştirmiş olduğu Hursoft Okul Öğrenci Devam Kontrol Programı ile öğrencilerin turnikenin üzerinde bulunan okuyuculara kartını – parmağını – yüzünü – avcunu okutarak geçiş yaptığı anda yazılıma anlık olarak resmi ile verileri aktararak öğrencilerin anlık olarak giriş ve çıkışlarının takibi kolaylaşmıştır. 2020 yılında Milli Eğitim Bakanlığının izni ile örnek proje olarak uygulanan okullarda öğrencinin biyometrik verisini okutarak turnikeden giriş ve çıkışını yapması, bu verileri Hursoft Okul Öğrenci Devam Kontrol Programına aktarması ve velinin cep telefonu mobil uygulama ile öğrencisini takip ederek, turnikeden giriş ve çıkış bilgilerini bildirim olarak alması en doğru yöntem olarak kabul edilmiştir.

2. HURSOFT OKUL ÖĞRENCİ DEVAM KONTROL PROGRAMI İLE NE İŞE YARIYOR?

Okul Öğrenci Devam KontrolProgramı(ÖDKS), bir okul, kolej ya daetüd merkezlerinde eğitim gören öğrenci, personel, ziyaretçi ve veli giriş çıkış anlık takibini amaçlamaktadır. HursoftOkul Öğrenci Devam KontrolProgramı, okulun giriş kapılarına yerleştirilenturnikeler üzerine montajlanan parmak izi, kart, yüz tanıma, avuç içi okumacihazları ile öğrencilerin hangi saatlerde hangi kapılardan hangi turnikeden giriş ya da çıkış yaptığını anlık olarak takip ederek ayrıntılı olarak raporlamakla birlikte isteğe bağlı olarak öğrencilerin belirli saatlerde okulgirişiniya da çıkışını sınırlandırabilmektedir. Öğrenci, personel, ziyaretçi ve veliler, turnike üzerine yerleştirilen okuyuculara parmağını, kartını, yüzünü yada avcunu okuttuğu anda bilgisayara kurulmuş olan Hursoft Okul Öğrenci Devam KontrolProgramına resmi ile beraber tüm verileri yansımakta anlık olarak takibi yapılabilmektedir. Hursoft Okul Öğrenci Devam KontrolProgramı ile Günlük Yoklama Listesi, Haftalık Yoklama Listesi, Yıllık Yoklama Listesi, Sınıf Bazında Öğrenci Günlük Yoklama Listesi, Geç Gelen Öğrencilerin Listesi, Erken Çıkan Öğrencilerin Listesi, Tam Gün Gelmeyen Öğrencilerin Listesi, Günlük Ziyaretçi Listesi vb. 150 adet rapor alınmaktadır.

OKUL TURNİKE SİSTEMLERİ PARMAK İZLİ

3. HURSOFT OKULBİO CEP TELEFONU MOBİL UYGULAMASI İLE ÖĞRENCİ TAKİBİ ARTIK DAHA KOLAY :

Hursoft Yazılım ve Güvenlik Sistemlerinin 2019 yılı itibari ile geliştirdiği okullar için bir diğer yenilik ise OkulBio Cep telefonu Mobil Uygulamasıdır. OkulBio ile veliler uygulamamızı cep telefonlarına yükledikten sonra öğrencinin okullarda turnikelerden kaçta girdiğini ve turnikelerden kaçta çıktığının takibini anlık olarak görebilmekte ve bildirim olarak almaktadır. OkulBio Mobil Uygulaması ile öğrencinin ders planlarını görebilmekte, turnikeden giriş ve çıkışını izleyemekte, öğrenci izin bilgilerini kontrol edebilmektedir. Veliler Sms ile bildirim alarak,OkulBio Mobil Uygulama ile öğrencilerin takibi veliler için büyük kolaylık oluşturmaktadır.

OKULLARDA TURNİKE GEÇİŞ SİSTEMLERİNDE GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ (SAAT, BİLEKLİK VB) ÇÖZÜMLERİNİZ İÇİN NASIL BİR AR-GE ÇALIŞMASI YAPTINIZ?

Giyilebilir teknolojiler, giyilen kıyafetlerin ve kullanılan aksesuarların üzerine entegre edilen aynı zamanda bilgi ve iletişim teknolojisi olan bu teknoloji, sistemlerin de bulunan akıllı algılayıcılar yardımıyla akıllı cihazlara veri aktaran ürünlerdir. Giyilebilir teknoloji kavramı teknolojinin günlük giyilen kıyafetlere veya kullanılan aksesuarlara entegre edilmesidir. 21. yüzyılın en önemli gelişmelerinden biri olan giyilebilir teknoloji moda ve teknoloji sektörünün bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Kumaşlara ya da cihazlara entegre edilen algılayıcılar ile oluşturulan bu yeni ürünler algılayıcıları sayesinde toplama izni olan veriyi toplayıp kaydetmekte, kendine verilmiş olan tanımlı görev her ne ise bunu yerine getirmektedir. Günlük hayatta kullanılan her ürün giyilebilir teknoloji özelliğine sahip değildir. Bir ürünün giyilebilir teknoloji olabilmesi için akıllı algılayıcılar yardımıyla izin verilen ve belli bir amaç için toplanan verileri RS232 / 485, TCP / IP, USB, Wifi, Bluetooth kablolu veya kablosuz veri iletişimi ile geliştirilmiş olduğumuz yazılıma (Hursoft Okul Öğrenci Devam Programına) aktarmaktadır. Giyilebilir teknoloji pazarında günümüzde akıllı saat, akıllı bileklik, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gözlükleri, akıllı kıyafet, akıllı yüzük, akıllı ayakkabı ve akıllı gözlük gibi vb. birçok farklı alan bulunuyor. Bileklik ve kol saatleri okullarda ve kolejlerde eğitim alanlarında Hursoft Yazılım ile "GÜVENLİ OKUL GÜVENLİ EĞİTİM PROJESİ” ile büyük ses getirecektir. Özellikle bileklik ve kol saatleri tüm okul ve kolejlerde turnike geçiş sistemlerinde en çok talep edilecek sistemler arasında yerini alacaktır. Hursoft yazılım olarak, okullarda kartlı – biyometrik (parmak izi – avuç içi okuma – yüz tanımalı) turnike geçiş sistemleri yanı sıra giyilebilir teknoloji üzerine 2019 yılında arge çalışmalarına yönelmiştir. Uzak Doğu ülkelerinden getirmiş olduğu bileklik, kol saati vb. birbirinden şık ve kaliteli giyilebilir teknoloji ürünlerini ar-ge departmanımızda defalarca test ettikten sonra turnike üzerine yerleştirdiğimiz okuyucular ile geçiş testleri yapılarak "GÜVENLİ OKUL GÜVENLİ EĞİTİM” projesi ile uyguladığımız okul ve kolejlerimizde turnike geçiş hız testleri yapılmıştır. Kolej ve okullarda (Uğur Okulları, Bahçeşehir Kolejleri, Doğa Kolejleri vb.) öğrencilerimize bileklik ve kol saatleri takarak okul girişlerine yerleştirdiğimiz turnike üzerine monte edilen okuyucular ile öğrenciler bileklik ve kol saatlerini okutarak turnikelerden giriş ve çıkışlarını yaparak "GÜVENLİ OKUL GÜVENLİ EĞİTİM PROJESİ” pilot proje uygulamaları yapılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.